Predmet lahko izberejo učenci v 9. razredu.
Število ur/leto: 35
Število ur/teden: 1 ali (ur/2 tedna: 2)
Učni pripomočki, ki jih bodo učenci potrebovali pri pouku:
- učbenik,
- delovni zvezek,
- veliki črtani zvezek,
- predpasnik.
CILJI:
Učenci:
- razvijajo sposobnosti uporabe, povezovanja in tvornega mišljenja za preudarno odločanje o lastni prehrani predvsem v smislu zagotavljanja zdravja;
- nadgrajujejo vsebine, ki so jih pridobili pri rednem predmetu Gospodinjstvo;
- poglabljajo znanja predvsem v smislu usmerjanja v nadaljnje šolanje na agroživilskih, gostinsko-turističnih in zdravstvenih šolah;
- razvijajo individualno ustvarjalnost.
VSEBINA PREDMETA:
Prehranjenost – 6 ur,
Tradicionalni in drugačni načini prehranjevanja – 12 ur,
Prehrana v različnih starostnih obdobjih – 10 ur.
Prehrana v posebnih razmerah – 4 ure.
Učenci se spoznavajo s pomenom varne, varovalne in zdrave prehrane, obravnavajo načine prehranjevanja in prehrano v različnih življenjskih obdobjih. Srečujejo se s slovenskimi narodnimi jedmi, vegetarijanstvom, makrobiotiko, bioprehrano in prehrano v posebnih razmerah v naravi – kako se v takšnih razmerah oskrbeti z dostopno hrano, ki bo zadostila osnovnim potrebam organizma.
OCENJEVANJE: Predmet se ocenjuje s številčnimi ocenami od 1 do 5.
Posebnosti predmeta: Učenci se pri praktičnem delu delijo v skupine (12-15 učencev).
Morebitni stroški: 7€