Prehrana – načini prehranjevanja

Predmet lahko izberejo učenci v 9. razredu.

Število ur/leto: 35
Število ur/teden: 1 ali (ur/2 tedna: 2)

Učni pripomočki, ki jih bodo učenci potrebovali pri pouku:

  • učbenik,
  • delovni zvezek,
  • veliki črtani zvezek,
  • predpasnik.

CILJI:
Učenci:

  • razvijajo sposobnosti uporabe, povezovanja in tvornega mišljenja za preudarno odločanje o lastni prehrani predvsem v smislu zagotavljanja zdravja;
  • nadgrajujejo vsebine, ki so jih pridobili pri rednem predmetu Gospodinjstvo;
  • poglabljajo znanja predvsem v smislu usmerjanja v nadaljnje šolanje na agroživilskih, gostinsko-turističnih in zdravstvenih šolah;
  • razvijajo individualno ustvarjalnost.

VSEBINA PREDMETA:
Prehranjenost – 6 ur,
Tradicionalni in drugačni načini prehranjevanja – 12 ur,
Prehrana v različnih starostnih obdobjih – 10 ur.
Prehrana v posebnih razmerah – 4 ure.

Učenci se spoznavajo s pomenom varne, varovalne in zdrave prehrane, obravnavajo načine prehranjevanja in prehrano v različnih življenjskih obdobjih. Srečujejo se s slovenskimi narodnimi jedmi, vegetarijanstvom, makrobiotiko, bioprehrano in prehrano v posebnih razmerah v naravi – kako se v takšnih razmerah oskrbeti z dostopno hrano, ki bo zadostila osnovnim potrebam organizma.

 OCENJEVANJE: Predmet se ocenjuje s številčnimi ocenami od 1 do 5.

Posebnosti predmeta: Učenci se pri praktičnem delu delijo v skupine (12-15 učencev).

Morebitni stroški: 7€